Ion IVAN Ion IVAN Ion IVAN
Masterul de securitate informatică

Cand l-am cunoscut pe Cristian Valeriu TOMA, student cu totul remarcabil, mi-am dat seama ca am in fata omul cu care abordarea domeniului criptografiei in lucrarea de licenta, are o sansa de a deveni o realitate. Cu multi ani in urma, pe vremea odiosului, studiasem la INID, pentru ca atunci lumea se mai si documenta, articole din revista IEEE TRANSACTIONS ON INFORMATION THEORY, avand ca tematica algoritmi de criptografie si nu numai. Cu Daniel VERNIŞ abordasem ceva mai inainte despre compresie, subiect identificat in ACM Computing Surveys, volume de la biblioteca ICI si simteam nevoia unei schimbari. Si s-a produs. Drumul nu a fost drept, ci sinuos pentru ca tanarul Cristian la rugamintea mea a urmat un masterat cu numele BRIE si numai dupa terminare a trebuit sa dea admitere la doctorat si sa pornim impreuna la treaba. Asa se face ca discutiile noastre s-au cantonat in zona securitatii informatice ca arie de cercetare in teza de doctorat si mai apoi in proiectarea unui curs de masterat pe probleme de securitate informatica, bazandu-ma foarte mult pe disponibilitatea profesorului Victor Valeriu PATRICIU de la ATM, cu care ma cunosteam demult si la ale carui conferinte speciale de nivel stiintific ridicat imi facea o deosebita placere sa particip. S-a conturat ideea si am inceput demersurile astfel:
- a fost data denumirea cursului
- am stabilit director si secretar
- a fost facuta programa pe semestre
- s-a constituit grupul de profesori care sa predea
- a fost elaborat un handbook, primul dintre toate masterele acum la a doua editie
- am obtinut aprobarile si in anul 2005 s-a inceput
- s-a obtinut acreditarea
- au fost derulate etapele unui contract important de cercetare
- a fost organizata conferinta SECIT.
Nu s-a venit pe un teren gol, intrucat problematica a fost abordata si la unele dintre editiile Conferintei Internationale de Informatica Economica organizata de Departamentul de Informatica Economica dar si la unele manifestari, precum aceea destinata combaterii pirateriei informatice.
Lucrurile nu au mers liniar datorita unor aspecte stricte de managementul din sistemul educational universitar, in care lucru in sistem absolut dschis este dificil de realizat, ceea ce blocheaza cooperarea interuniversitara, in contextul in care acest curs de master, spre disperarea localnicilor, s-a bazat pe cele mai bune cadre didactice din Ro care predau discipline incluse in planul de invatamant al acestui master. La toate criticile si plangerile manifestate s-a reamintit de fiecare data ca:
- acest curs are un handbook
- fiecare disciplina are un articol consistent in handbook, ajuns acum la a doua editie
- cine doreste sa tina ore trebuie sa propuna o disciplina
- disciplina propusa trebuie sa aiba o curricula
- profesorul trebuie sa publice doua articole a cate 15 pagini in revista Informatica Economica respectand curricula
- se vine in laborator si se lucreaza pe calculator efectiv.
Asa ca nu s-a mai auzit galagie pe acest subiect. Cei care au muncit intotdeauna, munceau deja la acest master. In anul 2008, Cristian Valeriu TOMA a sustinut magistral teza de doctorat Arhitecturi de securitate pentru platforme software distributie , iar in anul 2011 Mihai Laurentiu DOINEA a sustinut o teza speciala intitulata Optimizarea secutitatii in aplicatii informatice distribuite, conducand la crearea premiselor formarii unui colectiv de specialisti adevarati pe probleme de securitate informatica in cadrul DICE.
Sunt inca multe de facut acolo dar in speranta ca odata cu promovarea pe conferentiar a lui Cristian Valeriu TOMA, acesta va coordona in calitate de director cursul, am certitudinea ca va obtine exact ceea ce el isi doreste, calitate inainte de toate, pentru ca el are o anumita viziune asupra a ceea ce inseamna securitatea informatica si prin documentare si prin viziune va reusi cresterea atractivitatii acestui curs de master in randul absolventilor din invatamantul superior de informatica, desi acum concurenta este acerba.



- anul cand a fost proiectat: 2004 - anul cand s-a tinut prima data: octombrie 2005 - anul cand a absolvit prima serie: iunie 2006 (la inceput a fost pe 3 semestre si aveau disertatia in mai-iunie) - un plan de invatamant: il aveti in atasament - adresa site: www.ism.ase.ro - lista cu profesorii si de unde erau Patroiciu, Bica, Cristea si toti ceilalti inclusiv cei din dice: in atasament - anul primei acreditari: 2008 - handbook an editia 1 an editia 2: Ion IVAN, Cristian TOMA, "Informatics Security Handbook 1st Edition", 421 p., Bucharest 2006, ISBN 9789735948405 Ion IVAN, Cristian TOMA, "Informatics Security Handbook 2nd Edition", 663 p., Bucharest 2009, ISBN 978-606-505-246-8 -cuprinsul la handbook pdf: in atasament -site conferinta: www.secitc.eu

******************carte Tomai*******************
Cartea coordonata de profesorii Nicolae TOMAI si Gheorghe SILAGHI, avand colaboratori pe Adrian COSTISOR, Ana Maria GHIRAN, Ioan PETRI, Sebastian PRESECAN, Cristina STEFANACHE, pe cele 506 pagini abordeaza probleme legate de: - sisteme mobile - retele de calculatoare fara fir - securitatea in retele fara fir - dispozitive mobile - sisteme de operare pentru mobile - retele peer to peer - sincronizarea si replicarea datelor mobile - tehnologii mobile si aplicarea in mediul de afaceri - dezvoltarea aplicatiilor mobile pe platforme Microsfoft - dezvoltarea aplicatiilor mobile folosind Java - agenti mobili - mobilitatea si localizarea serviciilor de baza - dezvoltarea de site-uri pentru aplicatii mobile - securitatea aplicatiilor mobile - interconectarea platformelor pentru aplicatii mobile - testarea aplicatiilor mobile. Bibliografia este detaliata la nivelul fiecarui capitol. Cartea
Cartea
***************************************